Thursday, April 26, 2012

Makeup: Kad je kupovina fejk šminke pametan izbor?

Online kupovina je taaakooo diiivna stvar, sjedite kući i šopingirate do mile volje, u pidžami, i samo sačekate čika poštara koji će sve to da vam donese. I takva kupovina ima sve prednosti ovog svijeta. Ali i jednu manu. Ne možet opipati niti golim okom vidjeti ono što kupujete. Ponekad je to OK, ali ponekad predstavlja i veliki problem. Kao npr. kad kupujete neku brendiranu kozmetiku pa pojma nemate da li ste kupili fejk ili original, a platili ste ga originalno :). Ili kad naručite košulju koja bi trebala da vam je odgovarajuće veličine, ali je ustvari 3 broja manja, iako na njoj piše upravo vaša veličina. Ali, sve su to rizici koji idu "u rok službe" online kupovini... e pa ne možete imati BAŠ SVE. Uglavnom, ovo će biti jedan od postova gdje hvalim fejk proizvode.

Da, dobro ste čuli - HVALIM IH. Šta ću kad su dobri :). Ima fejk proizvoda koji su puno bolji od originala neke druge marke. A ako uzmete u obzir činjenicu da koštaju neku mizernu cifru, definitivno se isplati kupiti ih. Međutim, ključni faktor je - da znate da kupujete fejk. I onda je to sasvim OK. I da imate realna očekivanja, naravno.

Pisala sam vam već o mom iskustvu sa fejk Benefit Finding Mr. Bright setom. To je primjer situacije kad ne želite fejk, već original, i kad platite u skladu s tim. Ja taj fejk set ipak nisam bacila, iako su mi proizvodi prilično loši, ali budući da sam ih već koristila par dana prije nego sam shvatila da su fejk, i nisam imala nikakvu reakciju na njih, odlučila sam ih ipak zadržati, pa tako recimo fejk Erase Paste, koji ima 50% manju moć prekrivanja od originala, i malo žućkastiju nijansu, koristim kad imam "dan dobrih podočnjaka" (čitaj: tek blago modre podočnjake), i ne treba mi jako prekrivanje. Onda, fejk High Beam i fejk Girl Meets Pearl koji izgledaju skoro identično - njih koristim tako da u puder koji koristim umiješam kapljicu nekog od njih, kad želim samo mrvicu onog prirodnog sjaja na cijelom licu... Fejk Posie Tint koristim kao i originalni, samo što fejk ima totalno drugačiju nijansu, više je koraljno-crvenkasta nijansa, i manje je trajan, pa ga koristim tako kad mi ne treba neka trajnost ili kad hoću samo malo boje u obrazima... Ali to su ipak fejkovi i spadaju u kategoriju fejkova kojima je kvalitet očajan.

Međutim, to nije uvijek slučaj, u nastavku ću vam pisati o fejk MAC sjenilima koja sam kupovala na eBayu. Moram naglasiti da ne posjedujem niti jedan originalni MAC proizvod (ne daje mi se baš 20-30 KM za jedno sjenilo, ma kako ono kvalitetno bilo... jedina stvar koju bih željela nabaviti od MAC kozmetike je Mineralize Skin Finish puder, i nadam se da ću ga se nekad dokopati), pa vam ne mogu praviti usporedbu s originalom. 

U ovom postu ćemo da budemo objektivni i fokusirat ćemo se samo na kvalitet sjenila, dakle zaboravite da su u pitanju fejkovi, zamislite samo da su to neka sjenila. Bez predrasuda. I mogli biste ostati iznenađeni ;)

Sve je počelo kad sam jednom ugledala savršenu zlatno-smeđu nijansu sjenila na eBay aukciji za $0,99. I bidala. Osvojila ga. I nisam očekivala previše, uzimajući u obzir cijenu, i to da je kinesko, ali pomislih da za 0,99 $ i nije velika šteta kakvo god da bude. I kad je sjenilo stiglo u moje ruke - šok i nevjerica. To je bilo jedno od najpigmentiranijih sjenila koje sam ikad imala. A imala sam raznih. I tekstura mu je bila tako divna, satenska. Trušenje minimalno. Trajnost izuzetna. I ja onda odlučim da kupim i drugu nijansu... Isti kvalitet. Pa kupim i treću, i četvrtu... i sad ih imam 15 :).

A kad sam ih već skupila 15, zauzimala su mi prilično mjesta, i onda sam naručila praznu paleticu za manja sjenila (dimenzije MAC sjenila) sa Buyincoins.com za nekih 3-4 $, i depottirala sva sjenila u nju, tako da sad imam svoju malu customized paleticu samo sa nijansama koje koristim i koje mi se sviđaju. YAY :)

Sva sjenila sam kupovala na aukcijama, i najjeftinije sam platila $0,99 a najskuplje $2,25. Odličan ulov, zar ne? Mogu se kupiti i odmah, a BuyItNow cijena im je, ako se dobro sjećam, oko $3,99. 

Swatchevi koje ćete vidjeti su svi napravljeni na dnevnom svjetlu, sa i bez blica.
Sjenila su nanešena u dva reda: u gornjem redu bez ikakve baze ili podloge, na suhu kožu podlaktice, a u donjem redu preko ArtDeco baze za sjenila. Čak i bez baze možete vidjeti koliko su pigmentirana, a sa bazom ih čak i Bioderma micelarna jedva skida (a ona inače sve i jedno sjenilo, sa bazom, skine u jednom potezu).

Moram napomenuti da nemaju sva isti finish, niti istu strukturu i pigmentiranost. Crno, trava-zeleno, rozo i dva plava su malo tvrđa i manje pigmentirana od ostalih, dok su ostala - maslinastozeleno, sve ove smeđe i zlatne nijanse, bijelo i sivo jako pigmentirana, mekša, satenskog finisha, i u jednom nanosu imaju izuzetno prekrivanje.

Crno nije ugalj-crno, rekla bih da je 90-95% crno, finish mu je skoro sasvim mat, i ja ga koristim kao liner za svakodnevni look, jer se ne trusi i baš je super za tu svrhu. Mada je ok i kao sjenilo, samo ja ne koristim tako tamne boje...

Da ne bih puno više pričala, pustićemo slike da govore ;)

Ovo je jedino sjenilo koje sam još imala u originalnom pakovanju, nijansa "Antiqued". Kao što vidite, sa jedne strane se nalazi sjenilo, a sa druge strane  u pretincu dobijete čak i malo ogledalce i kistić za nanošenje sjenila koji je iznenađujuće dobar; swatch je nanesen u jednom nanosu prstom, na suhu kožu ruke, bez baze


Ovo je ta moja DIY paleta sjenila koju sam sama napravila ;)

Sjenila izbliza... oštećenja koja vidite na njima su nastala prilikom depottiranja i vađenja sjenila iz originalnih pakovanja... neka sam čak morala spašavati alkoholom (crno npr.)

1. red sjenila - dnevno svjetlo, bez blica

1. red sjenila - dnevno svjetlo sa blicom

2. red sjenila - dnevno svjetlo, bez blica

2. red sjenila - dnevno svjetlo sa blicom

3. red sjenila - dnevno svjetlo, bez blica

3. red sjenila - dnevno svjetlo sa blicom

Nazive nijansi možete vidjeti na poklopcu palete (skidala sam naljepnice sa originalnih kutijica i lijepila ih u paletu da bih znala koje je koje).

Sad mi recite da ovo nije pigmentacija za 10? I, mada ih seller ne prodaje kao "MAC", i nigdje se ne spominje MAC u opisu proizvoda, očigledno je da je fejk jer na poklopcu i kutiji piše MAC, ali WHO CARES? Ovo su jedna od najboljih sjenila koje imam, i kad ih potrošim, definitivno ću ih kupiti još. U ponudi postoje 23 nijanse ove serije sjenila, ima još dosta jarkih boja (dupe za Electric Eel npr, par jarkih nijansi plave, još par sivih, žuta, i sl., ali ja sam kupila samo ove nosive nijanse, jer već imam preko 50 testera mineralnih pigmenata u sve i jednoj normalnoj i nenormalnoj boji koja mi ikad može pasti na pamet, pa nisam htjela kupovati i sjenila u tim bojama).

Sviđaju li vam se ova sjenila, hoćete li ih potražiti na eBayu?
I šta mislite o mojoj DIY paletici, zar nije divna ;)

Sljedeće na listi postova: Highlighteri i Bronzeri. U dva odvojena posta. Koji želite čitati prvi?
Pišite mi :)

20 comments:

  1. Šteta što su većinom šimerasta (ili je to do blica?). Moje idealno crno je Flormar sjenilo, 5g 4 KM, ne znam hoće li se ikad potrošiti :D

    Paletica ti je krasna! Najlakše ćeš depotirati ako malo otopiš posudicu (recimo staviš je nekoliko sekundi na peglu preko papira), naravno, ako je ne namjeravaš koristiti poslije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja bih ovo nazvala više nekim satenskim finishom, nego shimmerom, jer ne šljašte baš toliko, mada definitivno nisu ni mat. Jedino je ovo crno skoro sasvim mat.
      Tako sam ih i depottirala, ali kad vadim onaj limeni dio uvijek zakačim i sjenilo - izgleda da sam izuzetno smotana :)

      Delete
  2. odlična pigmentacija, morat ćeš podijeliti samnom sellera :) imam ti Antiqued i po slikama je dosta slično ovom pravom. MACov ti ima zlatno rozi sjaj i možda je mrvicu tamniji na swatchu... ali to je nakon puno promatranja i uspoređivanja u 1 ujutro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. P ja ih nisam uzimala uopće da mi budu dupe, nego mi bile nijanse samo po sebi lijepe... Ali eto, ako neko traži dupe za Antiqued, čuli ste šta kaže AddToLove :)
      Sellera nekog konkretnog nemam, pun ih je eBay, a i ja sam kupovala skoro uvijek od drugih. Čak sam par puta kupovala i od nekih koji su imala po 1-2 transakcije,jer kod njih budu najjeftinija, a i nije mi žao za 0,99 dolara ako me i zezne seller, nije velika šteta. Nasreću, sva sjenila su mi stigla regularno, nije bilo problema

      Delete
  3. sjenila u 3. redu su mi predivna! definitivno cu pronjuskati po ebayu! :D
    a za ljedeci post, ja bi prvo highlightere :)

    ReplyDelete
  4. Wow! Paleta je stvarno super, ali ja bih stvarno zeljela probati neki MAC proizvod - rumenilo ili ruz.

    Highlighteriii :)

    ReplyDelete
  5. Odlican post..Ne pisem ti,ali redovno te pratim zahvaljujuci Make up Make out.

    ReplyDelete
  6. Zadnjih nekoliko dana stalno bidam zbog tebe :) Želimo highlightere :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. vaša želja je moja zapovijest - Highlighteri su servirani :)

      Delete
  7. danas sam pročitala post i kao pravi ebay ovisnik :D odmah izbidala 2! naravno po ultra niskoj cijeni čisto da bi mi gušt bio što veći :)

    već sam jednom napisala al evo opet dobar blog, keep going! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      O, da, nema veće sreće nego kupiti nešto što želiš po ultra-mega-giga jeftinoj cijeni. I uz besplatan shipping. Ekstaza :D

      Delete
  8. kako ih tražiš na ebayu? pod "eyeshadow" samo ili još nešto?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne tražim ih, same dođu :)
      Ozbiljno, imaš opciju na eBayu da se pretplatiš na newsletter, i odabereš opcije šta hoćeš, i tako ja odaberem recimo da mi svaki dan stiže newsletter sa aukcijama sjenila (eyeshadow) koja koštaju od 0,01 $ do recimo 1,99$. I svaki dan mi stižu ;)
      A probaj i u eBay tražilicu ukucati "beautiful pigment eye shadow", obično im daju tako neki naziv, "beautiful" i "eyeshadow" i još nešto.

      Delete
    2. prekrasne su boje! već vidim kako i ja imam i paleticu i sjenila kroz mjesec dana... dečko će me zadavit :P hvala ti na ovome! :)

      Delete
    3. a koje je sjenilo prvo u drugom redu?

      Delete
    4. E imaš "oko sokolovo" hehehe, to nije ovo fejk MAC, nego jedno moje staro Revlon mono sjenilo koje mi se bilo rasulo, pa sam ga spasila alkoholom i pressala u ovu jenu posudicu :)

      Delete
    5. šteta, nadala sam se da je jer je boja predobra :)

      Delete
  9. Amazing! Thіs blog looks ϳust like my old
    one! It's on a totally different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!
    Check out my homepage : iphonefix

    ReplyDelete
  10. I like the valuable information you provide in your articles.

    I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I will learn many new stuff right here!
    Best of luck for the next!
    Feel free to visit my website ... seo consultant

    ReplyDelete
  11. Thanks to my father ωho ѕtated tο me аbоut this weblog, this weblog is гeаlly аweѕomе.
    Here is my web blog - iphone 2 fix

    ReplyDelete