Sunday, April 22, 2012

Lady stuff: Yuuki menstrual cup

UVOD - Kontroverza, glupost, i ostale stvari koje me nerviraju


Prije svega, upozorenje: post će biti jako, jako dug.
Iako na FB nije bilo puno zainteresovanih za ovu recenziju, nekoliko vas je ipak pitalo za više detalja, i odlučila sam da ipak pišem o ovome za dobrobit cjelokupne ženske populacije :)
Menstrualne čašice su očigledno još uvijek tabu tema, i jako kontroverzna stvar o kojoj bi se pisalo, ali pripisaću to neznanju, neinformiranosti, i još nekim ne-tako-lijepim epitetima, jer sigurno nema nikakve veze sa praktičnošću, čistoćom, jednostavnošću korištenja menstrualnih čašica, zdravljem i sl.
Donekle je to i očekivan stav, jer koji je to novi izum od prve osvojio srca svih? Uvijek postoji neka uzlazna putanja popularnosti proizvoda, pa na svakome je da odluči da li želi uskočiti u voz među prvima, sačekati da prođe neko vrijeme, ili ga zaobići u potpunosti.
I s tim nemam nikakav problem. Svaka od nas ima pravo izbora i niko to ne pokušava osporiti. Apsolutno razumijem i podržavam to da je svaka od nas posebna na neki jedinstven način, da svaka od nas ima specifične potrebe, prohtjeve, želje... Svakoj odgovara drugi parfem, druga šminka, drugi stil odjeće, drugačija krema za lice... i nema nikakvog razloga zašto svakoj od nas ne bi odgovarala i drugačija sredstva za intimnu njegu u "onim danima". To je apsolutno OK, normalno i razumljivo.
Ono što NE razumijem, NE podržavam, i proglašavam GLUPOŠĆU i ZATUCANOŠĆU bez ikakvog pardona (ako se neka od vas prepozna u tome, sorry, ja samo iznosim svoj iskren stav na koji također imam pravo), jeste to da odrasla djevojka ili žena od recimo 20+ pa nadalje godina (ove od 30+ i sa djecom neću ni spominjati jer mi to tek diže tlak na 200), na nekom portalu gdje se piše o menstrualnim čašicama, napiše "fuj ja to ne bih nikad tamo dole stavila", ili "bljak to je krv", "joj to je tako prljavo i gadno" ili nešto slično.
Takav stav me nervira na više nivoa, a evo nekoliko razloga:
1. Mislim, HALO, djevojko, wtf? "To", "Ono", "Tamo dole" - to je dio tvog tijela, to si TI, nije neki mali zeleni vanzemaljac. I ako nisi u stanju da imaš normalan stav prema tom dijelu tijela, kao i prema recimo ruci, nozi, ili glavi, onda očito imaš nekih problema na kojima bi trebala poraditi, u najmanju ruku.
2. "Bljak to je krv" - opet, TVOJA krv. Ista krv koju bez problema gledaš na ulošku, na tamponu, na odjeći ako ti se desi nezgoda u "onim danima". Na ruci kad se porežeš. Dakle, ISTA KRV. Hypocritical a lot?
3. Generalno mrzim kad ljudi donose zaključke o bilo čemu bez da to nešto najprije isprobaju, ili barem da se dobro informišu o tome. A na sve strane svi puni zaključaka i "čvrstih" stavova bez ikakvih argumenata ili osnova, punih usta ubjeđuju druge u svoj stav koji onako, oni misle da je ispravan, bez ikakvog validnog argumenta.

I zato mi je prva asocijacija kad sam razmišljala o pisanju ovog posta bio stih iz pjesme (ili cijela pjesma) najboljeg šansonjera, pjevača, recitatora, (nazovite-ga-kako-hoćete) svih vremena:
"... ne volem zatucane, gratis, kravataše, hipohondre što se plaše da dobiju rak od razmišljanja..."
Dakle, ako ipak spadate u ovu grupu koju sam gore spomenula, hajde samo da se složimo da se ne slažemo, i vi lijepo preskočite ovaj post, i sve će biti OK. Ostale, koje su zainteresovane bar da pročitaju nešto više o ovome, potrudiću se da vam predstavim svoja iskustva najbolje što mogu, i nadam se da će vam to pomoći da donesete odluku o korištenju ovog revolucionarnog proizvoda ;)


RECENZIJA - Moja iskustva, preporuke, i savjeti


Dakle, probrana ekipa, nastavljamo sa recenzijom ;)
Vjerovatno i ja još uvijek ne bih čula za menstrualne čašice da mi se prošle godine nije desila situacija. Naime, išli smo na more preko vikenda, a ja u petak popodne dobijem menstruaciju... Znate i sami koja je to frustracija... em vas boli stomak, em ste napuhnuti kao balon, em na plivanje možete zaboraviti, a i sunčanje bolje zaobiđite (inače ćete dobiti pigmentacijske fleke po licu kao i ja, jer ako niste znali, koža je u tim danima izuzetno osjetljiva na sunce)... Uglavnom, sve ljepše od ljepšeg. Samo za tu priliku sam odlučila da kupim crveni kupaći, jer sam znala da plivanju neću odoljeti, pa - kud puklo da puklo. E, pa sad mogu reći da mi je taj vikend bio jedno od najmučnijih iskustava u životu. I ko god je rekao da se s tamponima može plivati - laže kao pas. Može, doduše - ali samo plivati. Izlazak iz vode do peškira ili do obližnjeg toaleta - e to valjda ne spomenu u reklami, nego same shvatite kad krvavih nogu molite konobara iz obližnjeg kafića da koristite toalet... Nakon svakog plivanja imate tačno 45 sekundi da zamijenite tampon (koji je btw super-size), inače će biti svega. Crveni kupaći je must have, a poželjan je i crveni peškir za plažu :). Uglavnom - ne ponovilo se.

E, baš te ogromne količine frustracije nakon vikenda iz noćne more su bile razlog zašto sam čvrsto odlučila da čim dođem kućim počnem surfati i istraživati da li je iko izmislio nešto što bi nama ženama moglo olakšati život. Jer mi je bilo neshvatljivo kako pored tolikog tehnološkog napretka žene i danas, u 21.stoljeću, moraju da nose pelene (tako ja tepam ulošcima) kao i prije 100, 200, 1000 godina. Malo luksuznije pelene, možda, sa površinskim slojem od luksuznih vlakana svile i printom crne čipke, ali ne zavaravajmo se - to su pelene. I onaj osjećaj kao da sjedite u lokvici vode... ili na mokroj krpi... i još ljeto, 40+ stepeni... Znate već taj osjećaj...
I navrh glave mi je bilo da u onim danima svako ustajanje sa stolice prati bojažljivi pogled u istu, i 24/7 briga o tome da li je nešto negdje procurilo ili ne, i povremena buđenja ujutro nakon kojih... pa recimo to ovako: imate jako puno odjeće i posteljine za pranje. A tamponi su opet druga priča... neki epiteti kojima bih ih ja opisala: suho, neugodno za stavljanje, suho, nehigijenski za korištenje ako ste vani jer većina tampona nema aplikator na sebi, suho, nedovoljna zaštita, suho... You get the point.

Onda, da pričamo malo o hemikalijama? Znate li da se vlakna pamuka u tamponima izbjeljuju hemijskim putem varikinom, hlorom i raznim hemikalijama (koje sad ne znam napamet, ali možete malo progooglati i same) koje su jako, jako štetne, i izbjegavamo ih i u kozmetici i u hrani, a bez problema koristimo unutar sebe, na najosjetljivijem tkivu u organizmu. U ulošcima se također izbjeljuju vlakna i impregniraju hemikalijama da bi upijala što više krvi, ali istovremeno produžavala trajanje krvarenja. Gelasti ulošci (Always i sl.) koriste hemijske kristalizirane strukture koje upijaju krv, i pritom se šire i stvaraju onu gelastu bljuzgavu masu, te poprimaju neugodan miris - zar stvarno vjerujete da to nije štetno? Nećemo sad ulaziti u teoreme da li neki od ovih uzrokuju rak ili ne, to je sasvim druga priča, ovo su čiste činjenice. I ja sam to sve znala i prije, ali kad mislite da nemate izbora, onda se jednostavno pomirite s tim... I trpite.

I tako vam se ja vratim kući, i bacim na surfanje. I nađem dvije "nove" stvari. Ustvari jednu novu-staru stvar i jednu baš novu. Nova-stara stvar su bili platneni ulošci (cloth pads). I to su vam sad neke nove varijante uložaka koje su koristile naše mame, nane, pra-nane itd... Samo sad imaju jako cool dezene, printove, i izgledaju baš girly, lako se peru i održavaju, nemaju u sebi nikakvih štetnih tvari... Uglavnom to bi vam bila zdravija, jeftinija, ekološki prihvatljivija varijanta uložaka (znate li da jedna žena u toku života potroši između 10 000 - 15 000 uložaka? Budući da oni nisu biorazgradivi, pokušajte pomnožiti taj broj sa 3.5 milijarde žena i zamisliti koliko je to otpada...). Ja lično nisam koristila platnene uloške, ali znam dosta djevojaka koje ih koriste, i oduševljene su. S njima imate sve beneficije kao i s običnim ulošcima, ali bez negativnih karakteristika (štetne hemikalije, neugodan miris, cijena, zagađenje okoline). Možete ih kupiti na dosta mjesta, ali i same sašiti ako imate odgovarajući materijal.

Druga, baš nova stvar su bile menstrualne čašice. I naravno da su i meni na prvu izgledale čudno i neprihvatljivo, ali ja vam spadam u one koji prvi uskaču u sve vozove :) - uglavnom zato što sam po prirodi jako radoznala, nestrpljiva, i uvijek tražim načine da učinim život boljim, ljepšim, lakšim i jednostavnijim sebi i svima oko sebe, i čim se pojavi nešto što obećava da će mi pomoći u tome, ja ga kupujem :).
Ideja menstrualnih čašica vam MORA na prvu zvučati čudno, nehigijenski, komplikovano, messy, i neprirodno. Jednostavno - mora. Zato jer se razlikuje od svega što ste dosad sreli, koristili, od svega za što ste čuli ili što biste mogli očekivati. I meni je zvučala. Ali me i zainteresovala. Jer mi je baš činila kao savršeno rješenje u teoriji - nema hemikalija, nema sjedenja u peleni, nema umetanja suhih tampona, nema infekcija, neugodnog mirisa (btw. da li ste znali da je krv koju izlučujete tijekom menstruacije potpuno sterilna i bez ikakvog mirisa - kao voda, ali tek u dodiru sa zrakom oksidira i dobije onaj specifični miris krvi; a tek u dodiru sa hemikalijama iz uloška dobija prepoznatljiv miris). I još čuvate okolinu i ne zagađujete Zemlju, a dodatno i uštedite. Zvuči savršeno, zar ne?

Budući da je i meni, kao što je vjerovatno i svakoj od vas, prvo i najveće pitanje bilo - higijena, čistoća, održavanje, i zdravlje. Dobro, to su četiri pitanja, ali sva su zaista podjednako važna i na prvom mjestu, ne mogu ih razdvojiti. I onda sam googlala. Istraživala. Čitala review-e na svim mogućim blogovima, sajtovima, forumima... Gledala sve moguće review-e na YT. Čitala medicinske članke i istraživanja o menstrualnim čašicama. I tek kad sam sve to pročitala i pregledala, shvatila da već hiljade (možda i milioni) žena godinama koriste menstrualne čašice (zvaćemo ih MČ u nastavku), i, što je najzanimljivije, niti jedna od onih koje su ih koristile nije imala nikakve pritužbe na njih, i niti jedna se više nije vratila na neki drugi način intimne njege (ne znam drugi odgovarajući izraz). Istražila sam i saznala da je mogućnost infekcija kod korištenja MČ puuuno manja nego kod tampona i uložaka, da ne postoji opasnost Sindroma Toksičnog Šoka kao kod tampona (upozorenje možete vidjeti u svakom pakovanju tampona - ako ga ne promijenite duže od 5-6 sati, u opasnosti ste od tog sindroma), da čak djevojke kažu da imaju duplo manje bolova i grčeva, te im krvarenje traje kraće čak i do dan-dva. Osim toga, s čašicom se možete kupati, plivati bez problema (i poslije laganim korakom, u bijelom kupaćem izići iz mora i leći na bijeli peškir za plažu, sunčati se, pa nakon sat-dva otići popiti kafu u obližnjem kafiću., i bezbrižno opet otići opet plivati, a da nikako niste išli u toalet), vježbati, ležati, trčati, spavati... šta god želite. I saznam i da postoji puno brendova koji proizvode MČ - Mooncup, Lunette, Ladycup, MeLuna, Diva Cup, Fleucup, Keeper, Yuuki, Femme cup, Naturcup... (Svaki od njih pravi istu stvar ali ipak malo drugačiju - po boji, veličini, obliku, zapremini, materijalu... u slučaju da želite kupiti svoju prvu MČ, prepuručujem da pročitate usporedbu raznih MČ u tabeli za koju ću vam dati link na kraju, i odaberete onu koja vama najviše odgovara. I daću vam još dosta korisnih linkova da možete i same istražiti više o MČ ako vas bude zanimalo ;) )

I baš mi je to sve zvučalo bajkovito. Like a dream came true. I odlučim vam se ja na kupovinu. Budući da je ipak i kod mene bila prisutna doza skepticizma u smislu da li će mi odgovarati samo korištenje MČ, hoće li biti neudobno i sl., a nisam lično poznavala niti jednu osobu koja je koristila MČ, odlučila sam se da kupim jednu od jeftinijih varijanti, ali koja je ipak imala odlične recenzije i ocjene na forumima. Odabrala sam Yuuki MČ. Kupila sam je na eBayu, gdje kompanija Yuuki povremeno stavi svoje MČ na aukciju  i možete ih uloviti jako jeftino. Oni prave 2 veličine, 1 i 2. Ovo su specifikacije sa njihovog sajta:

Zemlja porijekla: Češka republika
Sastav: Medical Grade Silicone (Medicinski silikon)
Veličine: 1 (small) i 2 (large)
Dimenzije:
          Size 1 = dužina (sa drškom) 67mm, promjer 42mm
          Size 2 =  dužina (sa drškom) 75mm, promjer 47mm
Kapacitet:
          Size 1 = 15ml
          Size 2 = 25ml do zadnje linije; ukupno 37 ml do ruba čašice
Mjerne linije: Da
Cijena: 19 EUR (ili 29 EUR za set od obje čašice, vel.1 + vel.2 + poštarina)
Garancija: 2 godine

Kažu da se veličina 1 preporuča mladim djevojkama (do 30 godina) i ženama koje nisu rađale, a veličina 2 djevojkama preko 30 godina i onima koje su rađale prirodnim putem. Ja sam odabrala veličinu 1. Naručila sam je na eBayu za nekih 16 dolara (uključujući shipping), i stigla mi je za 4 dana. Već sam čitala da kod MČ postoji tzv. "learning curve", odnosno krivulja učenja, i da djevojkama treba u prosjeku 3-4 ciklusa da bi naučile savršeno baratati njome i pravilno je koristiti, tako da sam imala realna očekivanja i znala sam da se sigurno neću ni ja od prve naučiti. Sad je koristim već nekih 8 mjeseci, i mogu reći da sam već za 2 ciklusa uspjela ovladati umijećem stavljanja i vađenja MČ, i tada sam je ipak koristila u kombinaciji s uloškom, čisto radi sigurnosti ako sam vani. Već u trećem ciklusu sam je počela koristiti samu, i moram naglasiti da nikad nisam imala problem curenja otkad je koristim. NIKAD. Stigla mi je na dan prije ciklusa, i već drugi dan korištenja sam bila toliko oduševljena da sam odmah sutradan naručila i veličinu 2. Naručila sam drugu čašicu ustvari iz dva razloga: prvi je bio da imam MČ veće zapremine, koju bih mogla koristiti kad idem na posao ili kad sam van kuće duže vrijeme, i na taj način bih potpuno eliminisala potrebu da je mijenjam kad sam van kuće (veličina 2 ima kapacitet od max. 37 ml i preporučuje se da je ne držite u sebi duže od 12 sati - ali meni je i 8 sati bilo savršeno dovoljno). Drugi razlog je bio što sam htjela imati dvije MČ, u situacijama kad ih ipak moram mijenjati van kuće, da ne bih morala nositi flašicu s vodom i prati je, ili čistiti negdje van kuće, ovako bih samo uzela drugu, čistu, a kad dođem kući iskorištenu očistila. I tako sam sada ponosna vlasnica obje veličine Yuuki MČ :).

Ono što me najviše brinulo kod svega jeste proces vađenja MČ - očekivala sam da će tu uvijek biti "krvi do koljena", i generalno da će sve biti jedna hičkokovska scena sa puno krvi, prskanja, nezgodnih položaja i sl. Ooo, kako sam samo pogriješila! Da, trebat će vam jedan ciklus, par pregledanih YT videa, i nekoliko slikovitih prikaza da biste shvatili kako sve to treba da se uradi... ali kad shvatite - WOW. U dva poteza, bez trunke krvi, jednostavnije, higijenskije i čistije nego mijenjanje tampona :). Nećete moći da se načudite. Ja nisam mogla. Sve je tako lako, čisto i jednostavno. I toliko ugodnije, udobnije, sigurnije i zdravije od uložaka i tampona. Neusporedivo. Kad je pravilno stavite, nećete je uopće osjećati, niti ćete imati bilo kakav podsjetnik da je imate, pa je najveći problem što vam se može desiti da sasvim zaboravite da imate menstruaciju :).

Što se tiče čišćenja, preporučuje se iskuhavanje u trajanju od 3-5 minuta (ne više) u ključaloj vodi jednom mjesečno (ili prije ciklusa ili nakon završetka ciklusa), ili čišćenje alkoholom. Za svakodnevno čišćenje je dovoljno temeljito pranje sapunom i vodom. Mada ih ja i svakodnevno nakom pranja pošpricam alkoholom, čisto da budem sigurna. Znam da za tim nema potrebe, jer je MČ napravljena od medicinskog silikona koji je antibakterijski, potpuno neškodljiv za zdravlje i na njemu se ne mogu zadržavati nikakve bakterije, virusi, niti bilo šta drugo. Sama voda je čak dovoljna za pranje, ali možete upotrijebiti i blagi sapun. I nakon pranja je odmah možete ponovno koristiti.

Moram vam priznati da bolovi tijekom ciklusa zaista JESU blaži, ne znam zašto, možda zbog vakuuma koji se stvori kad je postavite, i meni krvarenje sada traje 3 - 3,5 dana, a prije mi je trajalo 4,5 - 5 dana. Sam osjećaj tijekom ciklusa je nevjerovatan - ja, koja sam prije uvijek strepila da će mi negdje procuriti (uglavnom neosnovano - npr. imam tampon i uložak i promijenila sam ih prije pola sata), i tih 5 dana su mi bili noćna mora, sad stvarno zaboravim da imam menstruaciju. Bolovi su 40% manji, krvarenje traje dan i po kraće, a i ta tri dana krvarenja sam totalno bezbrižna i opuštena, ne sjedim u peleni, ne brinem se o curenju, i ne skačem noću iz kreveta da provjerim je li sve kako treba i na svom mjestu. Manju veličinu obično koristim prvi dan, te zadnji, a veću u danima jačeg krvarenja, kad znam da neću dugo biti kući, i noću kad spavam. Bez problema sa većom MČ izdržim cijeli dan na poslu, te je promijenim tek kad dođem kući, i još nikad nisam imala neugodnih situacija. Znam da zvuči kao reklama, ali stvarno, MČ će vam toliko olakšati život da nećete moći da vjerujete da je niste prije probali. I više NIKAD se ne vraćam na staro. Od kad sam kupila MČ, nisam kupila niti jedan uložak ni tampon, i ne planiram, više mi neće trebati. I zato vam stvarno, toplo, iskreno, od sveg srca preporučujem da je probate. Istražite prije toga, naravno, raspitajte se, pregledajte blogove, forume, slike, videa... ali budite open-minded, i pokušajte. Ja ne mogu sa povjerujem da se nekom neće svidjeti tolika bezbrižnost, sigurnost, zaštita, i sve ostale beneficije koje pruža MČ. Ali budite uporne, i nemojte odustati nakon prve probe. Koristite ih 2-3 ciklusa (u to vrijeme možete koristiti i uloške kao dodatnu zaštitu ako ste van kuće), i tek onda donesite sud. A sigurna sam da ćete se dotad već toliko naviknuti na MČ da nećete više nikad htjeti koristiti ništa drugo ;)

ZAKLJUČAK - Suma sumarum i korisni linkovi


Sve u svemu, moja iskustva su izuzetna. Sva očekivanja koja sam imala od MČ su ispunjena, i još deset puta više, i sad lutam svijetom i nagovaram sve žene i djevojke svijeta da je koriste, jer je toliko izuzetna i korisna stvar, koja će vam neizmjerno olakšati život. Zar nije san svake od nas da nam tih 5 dana budu što lakši, jednostavniji, bezbrižniji i manje bolni? MČ vam u tome može dosta pomoći, ako joj samo pružite priliku.
Moram napomenuti da ne bih preporučila korištenje MČ jako mladim djevojkama i onima koje su još uvijek nevine, iz očiglednih razloga, mada svi proizvođači navode da je korištenje MČ u redu i za takve, jednako kao i korištenje tampona.

Neću vam stavljati slike svoje MČ jer mi je to ipak malo TMI i nekako preintimno, mada se na njima ne vidi ni po čemu da nisu nove, staviću sliku sa neta, čisto da vidite kako izgledaju.


Kako sam i obećala, evo nekoliko linkova gdje možete pročitati više detalja o njima, ukoliko budete zainteresovane:
- Možete početi od Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cup
- Wikihow: Kako se koristi menstrualna čašica: http://www.wikihow.com/Use-a-Menstrual-Cup
- Oficijelna stranica kompanije Yuuki (gdje možete i naručiti MČ): http://www.yuuki.cz/en/presentation/
- Jedna od YT recenzija Yuuki MČ: http://www.youtube.com/watch?v=orxYPzgc5vk
- Recenzija Yuuki MČ: http://menstrualcupinfo.wordpress.com/about-yuuki-cup/
- Još jedna recenzija: http://snappypads.com/product-review-the-yuuki-menstrual-cup/
- Članak sa she.hr: http://www.she.hr/prednosti-menstrualne-casice
- FAQ sa lunette.hr: http://www.lunette.hr/menstrualna-casica.html
- Ovdje možete vidjeti usporednu tabelu različitih MČ: http://menstrualcups.wordpress.com/tag/yuuki/

Ako imate bilo kakvih pitanja, možete me pitati u komentarima ili mi pišite privatnu poruku na FB ili GFC, biće mi drago da vam odgovorim.

Nadam se da vam se recenzija svidjela, da neće biti puno hejterskih komentara, i da ćete barem ozbiljnije razmisliti o MČ i eventualnoj nabavci jedne. Možete pročitati i recenziju MČ Mooncup blogerice VariolaVera na Šminkerici. Za koju god MČ da se odlučite, sigurna sam da nećete požaliti ;)
Ako već koristite neku MČ, pišite mi svoja iskustva, koju MČ koristite, i da li vam je život lakši otkad je imate :) ?

Do sljedećeg čitanja, puno vas volim i budite mi stylish kao i do sada ;)

29 comments:

  1. Odlican i temeljan post :) Citala sam Variolinu recenziju davno i potpuno sam zaboravila ali posto se ponavlja dobro poznata problematika (leto, more, mucnina od tampona), obavezno cu probati ovo. Hvala !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti sve svidio post i da razmišljaš o nabavci jedne, sigurna sam da ćeš biti oduševljena ako odlučiš da nabaviš neku MČ ;)

      Delete
  2. Sjajna tema! Intrigirale su me casice vec duze vremena, ali izgleda ne dovoljno da se sama o tome raspitam. Zainteresovala si me i informisala!

    Sa mog aspekta najveci problem je dismenoreja, samo krvarenje je blago do umereno. Uloske koristim 2-3 dana, 4-5 dnevne stinike. Nocno krvarenje je vrlo blago. Poverih ti se ovde javno kao ginekologu :)

    Cinjenica da ciklus moze biti manje bolan je ono sto me, pored ekolskih prednosti, privlaci. Usteda je ipak u mom slucaju mala, potrosim oko 15eura godisnje na tu rabotu, pa me ta cinjenica ne fascinira.

    Naravno da postoji doza skepticizma, ali to je verovatno usled neinformisanosti. Radoznala sam da probam, ali ne znam da li ce eko momenat biti dovoljan da me motivise da se potrudim, kada sam vec razvila ovako lep odnos sa uloscima, ne iritiraju me, ne osecam ih uopste, nema neprijatnog mirisa, nikada nista nije procurelo... Opet malena casica koju spakujem za cas gde god da sam... Radoznala sam, iskreno :)

    Medjutim, htela sam da ti kazem da sam ostala malo zatecena reakcijama na Variolin tekst. Briga oko toga sta ce druge zene da misle o tome sto perem nesto tako maleno i prozirno i onda se vracam ponovo u toalet!? Ne mogu nikako da razumem tu vrstu stida.

    Da skratim pricu :), divan blog, zanimljiv i informativan, samo tako nastavi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i meni ekološki momenat niej bio presudan, iskreno, presudno mi je bilo to što je postojala mogućnost da se van kuće ne moram brinuti u tome (javni toaleti, su tako užasno prljavi, i uvijk strahujem da ću tamo pokupiti neku boleštinu, a čak i na poslu ako je toalet čist, nije to-to...), mogućnost plivanja s njom, i to što sam pročitala da je mogućnost infekcija dosta manja. Cijena i ekološke prednosti jesu odličan bonus, ali ni meni nisu prevagnule da je kupim. Ako ti imaš tako blago krvarenje, onda bi ti ova manja veličina Yuuki bila savršena ;)
      Ono što je najbolje, nju možeš koristiti i umjesto dnevnih uložaka one dane kad očekuješ da ćeš dobiti menstruaciju ili pred sami kraj, kad je krvarenje skoro pri kraju - jer nije štetno ako je ne promijeniš i 8-10 sati. U tom slučaju koristiš samo nju, bez ikakvih drugih pomagala ;)

      Delete
  3. Davno sam još čitala na jednom blogu o tome kod neke djevojke iz Britanije. Upočetku mi je sve bilo onako novo i nisam znala kako se to koristi, ali kada sam pročitala post i vidjela par slikica ( naravno animiranih sa kutije :P ) sve mi je bilo jasno. Jako dobra recenzija, i sttvarno razmišljam o nabavci jedne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nije uopće toliko komplikovano, i sam proces se ne razlikuje puno od korištenja tampona, samo se sa MČ izbjegnu sve mane korištenja tampona ;)

      Delete
  4. Kao prvo, pohvala za blog, pravo si osvježenje i uživam čitati te.
    Imam pitanje u vezi naručivanja menstrual cupa, pošto ozbiljno razmišljam o istom, koliko sve to košta i za koliko dođe u BiH?
    Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa moj blog :)
      E pa ako si zainteresovana za Yuuki MČ, koju ja imam, nju možeš naručiti sa Yuuki sajta (http://www.yuuki.cz/en/presentation/), gdje je cijena za jednu MČ 19 eura (uključen shipping), a za set od 2 (vel.1 + vel.2 + shipping) - 29 eura. Ovaj paket od obje je najisplativija opcija. Ja sam svoje naručivala sa eBaya gdje Yuuki kompanija povremeno stavi MČ na aukcije ili na BuyItNow, i tamo je cijena za BuyItNow bila 29 dolara, a na aukciji se moglo proći i dosta jeftinije.To je ovaj eBay shop: http://myworld.ebay.com/yuukicz - međutim, nemaju ih uvijek u prodaji, nego povremeno stave, pa se upiši na njihov newsletter ako hoćeš da saznaš čim ih budu objavili...
      I da, meni su stigle za nekih 4-5 dana čini mi se...
      Na eBayu imaš i ostalih brendova, ali njih nisam kupovala pa ti ne mogu reći ništa detaljnije... Znam još samo da je Mooncup prisutan u Hr: http://www.mooncup.hr/index.php/hr/sadrzaj/gdje-kupiti

      Delete
    2. na eBayu je BuyItNow - 29 dolarea za ovaj paket od obje+shipping, a samo jedna je 19 dolara. Ali ako imaš strpljenja da čekaš, na aukcijama im cijena bude često dosta niža ;)

      Delete
    3. Hvala na svim informacijama! Mislim da ću ipak naručiti sa stranice ovaj paket od obje da se mogu ušteliti do godišnjeg
      :-)

      Delete
  5. prva stvar, blog ti je super i post ti je super!
    Mene isto živcira kad se ljudi toliko snebivaju na prirodne aktivnosti svoga zdravog tijela, tako da me jako zabavio uvodni disklejmer.
    Za menstrual cups sam čula prije nekog vremena, ali čekam da još malo istrošim pamučne uloške u koje sam investirala prije 2 godine. Oni su mi inače super, ali ljeti mi je prevruće u njima.
    Čula sam da menstruacija sa čašicama kraće traje, ali nikako ne razumijem zašto je to tako? Baš ću pitat ginekologicu ima li teoriju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Ja sam čula dvije teorije o kraćem trajanju menstruacije s MČ: prva je ta da se prilikom korištenja MČ stvara neka vrsta vakuuma, pa onda nekako valjda sva ta krv brže iziđe (što ima logike), a druga je da neke od hemikalija kojima se obrađuju vlakna u ulošcima djeluju na produžavanje krvarenja (pa ima i ovo neke logike kad se boje razmisli)... A dosta ginekologa još uvijek i ne zna da ovo postoji, jer "dobro" rade svoj posao i "konstantno se usavršavaju", pa nemoj da te iznenadi ako te samo blijedo pogleda :)))

      Delete
  6. Svaka čast na postu! Ni ja ne razumijem cure koje o tome ne mogu razgovarati normalno a s druge strane mogu gledati uloške ili snimati porode. Bezveze. Sve smo mi sramežljive (više/manje) ali to nije razlog za skepsu i primitivizam. Ja inače koristim Naturella uloške. Prije nego što su se pojavili, koristila sam Always i sl. Always su mi bili grozni i ovi su mi sad skroz ok. U zadnje vrijeme koristim (za po kući) najobičnije debele uloške. Tampone koristim samo za kupanje ali definitivno nisam znala da se pojava mrlja od sunca veže uz menstruaciju... Još jednom, pohvala za članak! Htjela bih probati i ovu metodu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti ;)
      Ma čuj, sramežljiva sam i ja - ali sram se ogleda recimo u tome da NE izbacuješ neke dijelove tijela na izvol'te u po bijela dana u tramvaju, nosiš suknju koja NE liči na kaiš, i sl.... a ne u tome da se kao snebivaš na vlastito tijelo jer ti je to fuj. Za mene su to glupe, zatupljene cure, nemam drugog opravdanja za njih :/
      Inače, meni su Always uvijek bili grozni, čisti najlon, kao da u mokroj kesi sjediš :) - dok nisam počela sa MČ koristila sam Carefree i Libresse - oni su mi jedini imali onaj fini, pamučni površinski sloj. Ali sad znam da je i to previše, jer može bez njih ;)

      Delete
  7. A sad kad se već priča oko gadljivosti, ako izuzmemo inicijalnu odbojnost prema nečemu novom i nepoznatom... dajte razmislite: da je je gadnije sjediti na komadu celuloze natopljenom krvlju (znojem ako vam je vruće, i sl) 3-4 sata i uzgajati bakterije na taj način, ili je gadnije sterilnu posudicu umetnuti u sebe i zaboraviti na nju, te je samo, kad se napuni, isprazniti, očistiti, i sve to bez kapi krvi na bilo kojem dijelu tijela i bez ijedne jedine bakterije (jer se bakterije ne mogu stvoriti dok krv ne dođe u doticaj sa zrakom, a u MČ je vakuum, dakle - nema zraka sve dok je ne izvadite da biste je zamijenili)...
    Razmislite malo i o tome ;)

    ReplyDelete
  8. Užasavam se žena kojima je menstrualna krv bljak. Pod jedan, to je ono što je tebe čuvalo dok te mama nosila 9 mjeseci pod srcem. Drugo, to je tekućina koja ti javlja da je s tvojim tijelom sve uredu, svakog mjeseca! Treće, to je tečnost koja hrani sve tvoje organe i ćelije. Ali žene su prljave dok imaju menstruaciju! O da! Jedino što mi se gadi tu jest takvo razmišljanje.
    Evo i Nihridin review:
    http://www.nihrida.com/2011/06/review-mooncup-menstrual-cup.html

    I da. Bog ti pomogao. Tamponi me bole, bukvalno, i ta suhoća...ne znam...ali opet su mi draži od uložaka. Međutim, gutam i pravim se da ne znam za hemikalije. E pa dosta je više bilo. Na listu ide mooncup, i to definitivno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pusti, te koje se same sebi gade obično spadaju u kategoriju "ne smiješ se kupati ni prati kosu ako imaš menstruaciju", i obično se s takvima i ne vrijedi raspravljati, jer tu nema ni logike, ni argumenata, a ni zdravog razuma :)

      Sretno sa kupovinom, obavezno piši recenziju kad je kupiš, nek' se čuje nek' se zna, stigla nam je čašicaaa :D

      Delete
  9. Iskreno meni su najgenijalnije one djevojke na Sminkerici koje mrze da guraju nesto dolje, njima je to tako gadno, one ne molgu da podnesu cinjenicu da imaju nesto dolje. Slatke male aseksualke. :D Ugl privlacno mi je jako, svidja mi se, ali trenutno nemam dovoljno love tako msm da cu uci u proces stednje. Divan ti je blog, stil pisanja savrsen, nimalo dosadan. Cini mi se da bih procitala tvoje post pa makar da ima 2000000000 karaktera, cak i o temi koja me ne zanima. :) Jovana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaa...one čak i ne menstruiraju. ne kake, ne piške, ne znoje se... ma anđelčići maleni :D

      Hvala ti na tako divnom komplimentu za blog, uljepšala si mi dan :D
      Divno je znati da se nekom iskreno sviđa ono što radiš :))))

      Delete
  10. Prvi put sam čula sad za to :O S obzirom da tampone ne podnosim, a ni ulošci mi nisu baš nešto dragi, moraću da probam ovako nešto....

    P.S. Super ti je blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Probaj ih, ja još nisam čula da se neka pokajala kad je prešla na MČ, pa vjerujem da nećeš ni ti ;)

      Delete
  11. Interesantan tekst.Moram priznati da me privuklo,iako mozda nisam od onih idealnih za tu MC.Naime,ja svoje menstruacije skoro i d ane osjetim,traju jedva 3-4 dana,nimalo obilne,nista me ne boli,trcim,plivam,treniram sve kao i kad nemam.Ginekolog kaze d asma po tom pitanju jedna od srecnica.Tako da iako nisam ljubitelj tampona,narocito ako sam negdje vani ili u gostima,pa ga hocu promjeniti,naravno taj suh osjecaj pri umetanju,grozno.Koristim pamucne uloske i iako realno zbog neobilnosti nemam potrebu za cestim mjenjanjem,ipak to radim.Ljeti nosim samo tampone kad sam van kuce jer pomisao da sjedim na ulosku na +40 mi je uzasna.Samo meni te casice nisu jasne,to meni nesto siroko izgleda,kako se to stavlja,dobijes neki aplikator?Pretpostavljam da je taj siri dio mekan,posto je od silikona.U svakom slucaju nije mi nimalo gadljivo sad kad sam procitala ovaj tvoj vrlo edukativan tekst.Proguglacu malo ove tvoje linkove d avidim kako se to koristi,pa mozd ai narucim.U svakom lsucaju,iako mi usteda nije primarna,svidja mi se sto necu yagadjivati sredinu uloscima.Iako su pamucni,svi dole imaju najlon da ne procure i kad ih bacamo odlazemo ih u one najlon omotace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nisu široke toliko, a od silikona su i jako mekane, tako da se oblikuju prema širini rodnice, nećeš ih ni osjećati, jer se postavljaju dosta nisko (za razliku od tampona koji idu skrooooz gore, MČ se stavljaju na samo dno rodnice, možeš vidjeti na netu skice kako se postavljaju). U biti, saviješ je i umetneš, i ona se unutra rastvori i stvori vakuum, i to je-to. Meni je super to što se mogu držati 2-3 puta duže od tampona, bez rizika od Sindroma toksičnog šoka i bez rizika od infekcija, pa onda kad sam van kuće uopće ne moram da brinem o tome, već kad dođem kući zamijenim je, operem, i sve super :)
      I otkad je koristim, a to je nekih 9 mjeseci, niti jednom nisam imala nikakvu infekciju, a prije sam im bila prilično sklona, pa bih svaki mjesec-dva imala probleme s time.
      I, čak i ako nemaš drugog razloga da ih probaš - sjedenje na mokrom ulošku po ovim vrućinama je po meni sasvim dovoljan razlog da se barem isproba alternativa, ako je već ima.
      Sretno u svakom slučaju, i javi nam kako ti se sviđa ako je ipak odlučiš isprobati ;)

      Delete
  12. Cim sam vidjela tvoj post, zaintrigirao me. Prije neke 2-3 godine sam na e-Bayu vidjela MC, i pomislila: "WTF???", pa sam malo proguglala da vidimo cemu se radi. Tamponi su mi smor i nosim ih samo i iskljucivo na moru, bazenu isl. Uloske Always ne podnosim jer dobijem osip od njih, tako da sam koristila uloske sa pamucnom povrsinom.
    Na kontroverzu koju su ove casice izazvale bi se moglo poduze komentirati, ali k'o i za sve u zivotu, uvijek ima fanova i hejtera.
    Mene su u sustini brinule 2 stvari, koje si mi ti sad razjasnila - umetanje/vadjenje i sigurnost. Sad vise nemam dilema. Poslije trudnoce se definitivno odlucujem na kupovinu, samo jos da nadjem odgovarajuci brand. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da sam ti pomogla u donošenju odluke, i sigurna sam da se nećeš pokajati, ja sam se preporodila od kad ih koristim, još otkako su ove vrućine... ma milina jedna :)

      Delete
  13. Wow nisam ni znala da ovo postoji. Sad si me bas zainteresovala. Moram ovo da nabavim i probam. Trenutno ne mogu da zamislim da se ovo uopste ne oseca posto je ipak dosta sire od tampona, a i ova drskica na kraju mi se cini da se oseca ako nije bas duboko untura. Mislim pretpostavljam da se to nista ne oseca, ali trenutno ne mogu to da zamislim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ne osjeca se uopce (ja sam vise osjecala tampon), ovaj silikon je jako mekan i prilagodljiv, vjeruj da je meni sve češće problem sto zaboravim da uopće imam mjesecnicu i casicu, pa moram da stavim sebi podsjetnik da ne zaboravim promijeniti... eto koliko je udobno :)

      Delete
    2. Drskica se moze odsjeci ako ti smeta, ali to je individualno, nekome je ista duzina ok, nekom preduga, uglavnom mozes je prilagoditi sebi, bez brige ;)

      Delete