Tuesday, April 3, 2012

Makeup tips&tricks: Kako odabrati pravu nijansu pudera?

Ne, nemam vam namjeru pisati kilometarski post o tome kako odabrati savršenu nijansu pudera.
Neću vam pisati ni o tome kako ga trebate probati na rubu brade ili donjem dijelu vrata, niti da trebate izići iz prodavnice, i najprije ga pogledati kako izgleda na dnevnom svjetlu, niti da vodite računa o podtonovima i sl... Mislim, sve smo mi već velike cure koje odavno znaju sve te stvari, zar ne?

Uostalom, ako baš želite savjete o tome, pogledajte video čovjeka koji je jedan od najboljih MUA za koje znam, i koji će vam u toplessu objasniti kako se bira nijansa pudera :D (A i preslatko namigne na kraju svakog videa ;))

Ja ću samo da podijelim s vama jedan mali savjet koji sam sama smislila i jako je praktičan kad kupujete neki puder a niste sigurni za nijansu.

Ono što ja uvijek uradim je da tester pudera u nijansi za koju mislim da mi odgovara prstom nanesem na nadlanicu ruke (ili na bilo koje drugo mjesto, ali meni nekako bakterije najmanje smetaju na ruci LOL) u jednom potezu, tako da jedna strana te crte bude deblja, a drugu malo razmažem, tj izblendam. 
To ovako nekako izgleda, s tim što jedan kraj malo više izblendam, onako kako bih to uradila na licu

Zatim (u istoj drogeriji, naravno) nađem neki od pudera koji već imam kući, koji koristim, ili sam koristila i za koji znam da mi odgovara (ili bar znam zašto mi ne odgovara, je li presuh, pretaman, presvijetao, i sl.), i nanesem tester tog pudera odmah pored ovog koji želim kupiti.

Na taj način, momentalno ćete tačno znati prepoznati koliko vam ta nijansa tačno odgovara/ne odgovara, bez testiranja na licu i vratu (meni je to ipak malo bljak, i kad pogledam testere, samo zamišljam vojsku ljigavih zelenih bakterija kao iz reklame za Domestos).
Ja sam tako jučer kupila Rimmel Lasting Finish 25hr zbog fenomenalne recenzije jedne od najboljih blogerica koje pratim, Make Up Make Out.
Usporedila sam ga na ovaj način sa Bourjois Healthy Mix u nijansi 52, koji mi je trenutno mrvicu prežut i mrrrrvicu pretaman, i vidjela da bi Rimmel LF mogao biti moja savršena nijansa jer je tačno za pola nijanse svjetliji kad se razmaže, i nije žut nego toplo-neutralan.
I sad imam jedan od najboljih pudera koje sam probala, u nijansi koja mi savršeno odgovara, a koštao je samo 8,55 KM u DM-u.

Veliki pozdrav svim starim i novim followerima, ne mogu vam opisati koliko mi znače sve vaše pohvale i riječi podrške. Hvala vam i obećavam da ću se truditi da ne iznevjerim vaše povjerenje.

Čitamo se skoro :)))


5 comments:

  1. Super savjet! Ja inače probam puder na najgorim mjestima na licu pa, ako njih pokrije, onda dobiva prolaz! Inače, ovi u DM-u bi stvarno mogli malo renovirati i staviti neka normalna ogledala - kod mene u DM-u su plastična ogledala koja su skroz mutna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja imam na ruci par mladeža, a i dosta izražene tamnoplave vene, pa njih koristim kao indikatore prekrivanja... ako prekrije te vene ili mladež, znači da dobro prekriva :)

      Delete
  2. I ja koristim isti trik, ali već znam kad mi šta odgovara, tako da na ruci isprobam. Goss je... *_*

    ReplyDelete
  3. I sama tako biram pudere. :) Svakako koristan savjet. :)

    ReplyDelete