Sunday, April 8, 2012

Cooking: Brzo & zdravo - Špageti sa tunom i susamom

Odmah da se razumijemo: ja vam volim lijepo papati. I stvarno uživam u hrani, volim je spremati, jesti, ugostiti druge, eksperimentirati, izmišljati recepte... U idealnom svijetu, ja bih dnevno 10 sati spavala, 5 sati se bavila hranom, a 5 šminkanjem. I nekih 4 sata svojim poslom, jer ga zaista volim. Ali to nije tema ove emisije ;)

Tema ove emisije je hrana. Dakle, poguzija sam. Ali to ne znači da se davim u pitama i ćevapima svakodnevno. Ne, nisam vam ja takva vrsta poguzije... Čak pite i ne volim nešto pretjerano, padne mi pita na pamet jednom mjesečno , a nekad i rjeđe. I kad vidim kolege na poslu kako svaki dan jedu pitu, tačno se zapitam jesam li ja luda ili oni :)?
Ja vam volim kvalitetno da papam - hranu koja je ukusna, ali i zdrava. Volim kvalitetne, skupe sireve i skupu čokoladu. Volim kvalitetnu ribu. Volim šarenu hranu, ništa mi draže nema nego kad mi tanjir s večerom izgleda kao duga :). I ne mogu da zamislim obrok bez povrća.

I naravno da se trudim da svaki dan jedem zdravo (pa makar večeru, jer jedino nju imam priliku spremiti kući), ali nekad sam jednostavno preumorna, ili nemam vremena ili volje da sat vremena spremam obrok, i onda obično napravim jedan od mojih go-to brzih receptića koji su relativno zdravi, i ako ništa, bar ne spadaju u junk-food kategoriju (hamburgeri, pomfrit, ćevapi, pite i sl. - neka se ljuti ko hoće, ali ja smatram da je pita junk food).

Jedan od tih receptića koje pravim jako često u zadnje vrijeme jeste ovaj, koje sam sama izmislila, i zovem ga:


Špageti sa tunom i susamom

Ime je toliko opisno da opisuje sve sastojke koji idu u njega. LOL.
Uglavnom, slijedi recept.

Sastojci: (za 2 osobe)
- 200 g špageta (ili neke druge tjestenine po želji, meni špageti nekako najbolje idu uz tunu)
- 2 male konzerve tune Rio Mare (ili jedna veća, ili neka druga tuna, ja volim Rio Mare jer mi je najukusnija, a i u maslinovom ulju je, a svi znamo kako je maslinovo ulje zdravo, zar ne?)
- susam po želji (ja strašno volim susam, i stavljam ga gdje kod stignem, i u slana i u slatka jela, pa za ovaj recept ja stavim nekih 30-50 g susama - možda će vam se činiti da je puno, ali vjerujte, nije;))

Priprema:
Kad tek dođete s posla, iz škole i sl., čim izujete cipele, najprije odite u kupatilo i operite ruke :)
Zatim pravac - kuhinja, i u jednu šerpu stavite nekih 1,5 litar vode, i malo soli, i ostavite da prokuha.
Nakon toga ste slobodni 10-ak min, možete se presvući, upaliti laptop, TV, pregledati mail, i sl. (FB vam ne bih preporučila jer postoji velika vjerovatnoća da ćete se zadržati puuuno više od predviđenih 10 minuta, pa vam večera bude kasnila, a crijeva krčala).
Kad voda prokuha, u nju stavite špagete i kuhajte koliko već piše na pakovanju (obično 3-5 minuta).
Kad špagete budu kuhane al dente, istresite ih u cjediljku i dobro isperite ledenom vodom, te ostavite par minuta da se ocijede.
Onda ih vratite u tu istu šerpu (da biste bili ekonomični, ekologični, uštedjeli vodu... ali najviše zato što ste lijeni da dohvatite drugu), smanjite plin na najslabije, i vratite šerpu na šporet. Dodajte tunjevinu (koju ste prethodno malo izmrvili kašikom u konzervi). Dodajte susam. (naravno, dodajte i so - pa dobro, zar sve moram da vam nacrtam, c,c,c :))
Miješajte nekih minut-dva, dok se sve sjedini i dok se špageti zagriju da budu dovoljno topli za jelo.

Servirajte, proderite se iz sveg grla: "VEČERAAA!!!", i - navalite ;)

P.S. ako volite, pospite ih ribanim parmezanom, kombinacija je odlična

Idući put kad ih budem pravila, dodaću i fotke kako biste vidjeli kako to izgleda, ali stvarno je ultra-jednostavno i brzo, nije neka velika pamet.

Bon appetite, poguzijice moje ;)

5 comments:

  1. Hej, super su ti postovi, veselim se svaki put kad vidim novi, a stare sam procitala jucer cim sam otkrila blog u jednom dahu :-)
    Samo naprijed! Pozdrav iz Varaždina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, baš mi je drago da ti se sviđa, biće ih još puno, obećavam ;)

      Delete
  2. Pita NIJE junk food, pita je THE food :sve mi diraj pitu i šminku ne: :))Receptić djeluje super, isprobaću prvom prilikom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, znala sam ja da će se javiti "pitojedi" da protestuju :)

      Tako i ja sebe ubjeđujem da čokolada nije junk i da je pravo zdrava jer ima u sebi antioksidanse (a to što jedem mliječnu, a ne crnu, i to što pojedem 100g umjesto kocke - zanemarim :))))

      Delete